top of page
New Collection Instagram Post.png

We zien steeds meer hondeneigenaren kiezen voor een tuig voor de hond. Op zich een goede ontwikkeling in het welzijn van de hond. Er zijn veel tuigjes en anti-trektuigjes voor honden op de markt, maar niet elk tuig past bij iedere hond. Daarnaast zijn er ook modellen die eigenlijk niet eens geschikt zijn voor de hond. Veel honden lopen door "verkeerde" tuigen pijn en/of zelfs blessures op. Dit wordt helaas vaak te laat of zelfs nooit opgemerkt. Het aankopen van een tuig is dus niet zo simpel als de meeste mensen denken. 

Graag willen wij u daarom uitleggen hoe u dus een geschikt hondentuig kiest.

Waarom een tuig.

Sommige mensen vinden een tuig onzin, de hond moet gewoon netjes aan de lijn lopen en niet trekken. Terwijl er juist ook echt wel een reden zit achter dat tuig. Namelijk de hals.

We gaan dan even naar de anatomie van de hond. Als wij gaan kijken in het nekgebied bestaat deze uit spieren, banden en halswervels, maar ook de luchtpijp, slokdarm, bloedvaten en zenuwen. Het corrigeren of veelvuldig trekken aan de lijn kan men één van deze structuren beschadigen.  Al helemaal als men kijkt naar de jonge honden. Jonge nog fragiele honden die de wereld aan het ontdekken zijn, maar telkens een correctie krijgen door een ruk aan de hals. 

Nu zijn er verschillende soorten tuigen. Maar welk tuig past nou bij de hond. Veel tuigen worden gekocht op looks en/of makkelijk om te doen terwijl de pasvorm eigenlijk op reden nr. 1 zou moeten staan. Je kan de tuigen eigenlijk onder 2 groepen indelen:

T-model en Y-model.

T-model

Het T-model tuig heeft 1 band die over de voorborst heen gaat en 1 band die om de borstkas loopt. 

Dit model kent verschillende namen: Noorse tuig, K9, Borsttuig. 

Nadelen van dit model is dat de band die over de voorborst loopt de bewegingsruimte van de hond beperkt. Daarbij loopt dit model over het schoudergewicht van de hond en wordt deze dus ook in beweging beperkt. Het omhoog en naar voren brengen van de poot met dit tuig gaat minder makkelijk waardoor de pas van de hond kleiner gemaakt wordt.  

Naast de bewegingsbeperking ligt de borstband vaak boven het borstbeen en raakt deze het zachtere gedeelte van de hals. Op deze plek lopen de luchtpijp en slokdarm, welke dus ook een drukkende band over zich krijgen. 

2.png
3.png

Y-model

De naam van het tuig komt doordat het model van voren gezien op de letter Y lijkt. Dit model biedt mits goed passend, optimale bewegingsvrijheid en belemmert geen spieren tijdens de beweging. Het middelpunt van de Y zal op het borstbeen rusten, waardoor bij spanning op de lijn de druk goed wordt verdeeld. Maar zoals hierboven al eerder gezegd wordt "mits goed passend" is wel een voorwaarde om dit daadwerkelijk te bereiken. Waarbij moet men dus letten bij het passen van een tuig.

Aandachtspunten bij passen van een tuig.

Een belangrijk aspect van een passend tuig is dat deze optimale bewegingsvrijheid biedt. Dit betekent dat het tuig geen belemmering mag geven in de beweging van de hond.

Probleemgebieden liggen vaak in de oksel, bij het schoudergewricht, borstbeen en hals regio. Daarnaast is het net zoals uw favoriete spijkerbroek, heeft elk tuig en elk merk zijn eigen pasvorm. Houdt hier dus rekening mee met het kiezen van een tuig.

  1. Tuig rust op borstbeen en raakt niet het zachte gedeelte er boven.

  2. De band om de borstkas van de hond ligt om de ribben die verbonden zijn met het borstbeen en ligt niet om de zwevende ribben.

  3. Rug gedeelte is lang genoeg en geeft genoeg ruimte achter de elleboog (minimaal 2 vingers)

  4. Geen aansluitingen, gespen en of schuifjes die druk geven

  5. Zorg ervoor dat het tuig niet schuurt en dat nergens scherpe of harde randen zitten voor de huid van de hond.

Trekken in tuig en anti-trek tuigjes.

Ook horen wij wel eens dat de honden in het tuig meer trekken dan aan de halsband. Echter trekken de honden niet veel harder, maar door het tuig hebben zij meer steun en ervaart u dit anders. Maar net zoals trekken aan de halsband is trekken in het tuig niet goed voor de hond. Dit gaat dan met name om de schouders, lage rug en heupen die hiermee te veel belast worden.

Hiervoor zijn anti-trek tuigjes op de markt gekomen. Naast tuigjes zijn er ook "halsters" voor de hond om deze te stoppen van trekken aan de lijn. De meeste tuigjes hebben dan op de band die over de borst heen loopt een bevestiging voor de riem. Helaas raakt de hond hierdoor ook uit balans. De voorhand van de hond wordt op deze manier opzij getrokken en kan de hond minder kracht zetten, en dus minder trekken. Doordat er meer scheve druk op de schouderpartij komt loopt de hond dus eigenlijk scheef. Hierdoor gaat de hond ongemerkt compenseren in het lichaam en kunnen er blokkades in de rug en spieren ontstaan. Vele hondenfysio's raden het gebruik dus af van anti-trek tuigen. 

 

Het anti-trek tuig is voor vele een Quick fix, maar niet de beste oplossing. Eigenlijk is de beste oplossing om met de hond in training te gaan bij een goede hondenschool. Dit kost wel meer energie en tijd natuurlijk, maar op den duur is dit beter voor de hond.

New%20Collection%20Instagram%20Post_edit
bottom of page