top of page

Nagels knippen van uw huisdier

Is nagels knippen echt nodig?

Ja zeker, normaal gesproken slijten de nagels door over straat en

andere ruwe ondergronden te lopen of te klimmen. Maar soms

kunnen door diverse redenen de nagels alsnog te lang worden of

verkeerd groeien. Als de nagels te lang worden of verkeerd groeien,

is er een constante druk op de voeten en poten van het dier en is het

verstandig de nagels te knippen. Dit kan namelijk een afwijkende

stand van de voeten tot inscheuren van nagels tot gevolg hebben.

Te lange nagels of een verkeerde stand is pijnlijk om op te lopen en

zorgen ervoor dat het dier verkrampt of zelfs mank kan gaan lopen.

Een ontsteking aan de tenen door ingroeiende nagels of druk is ook

niet uitgesloten. Het is dus van belang dat je goed in de gaten houdt

of de nagels te lang worden.

hond nagels knippen
konijn nagels knippen

Waarom en hoe vaak moeten de nagels geknipt worden?

De nagels van een konijn groeien altijd om succesvol te kunnen graven. Als zij niet vaak genoeg worden ingezet, kunnen ze een risico worden voor de gezondheid van uw konijn. Het konijn kan hierdoor een afwijkende pootstand oplopen of pijnlijk gaan lopen.

Katten hebben hun nagels nodig om in bomen te kunnen klimmen en zichzelf te beschermen. Komt uw kat regelmatig buiten? Dan blijven de nagels meestal vanzelf op de juiste lengte en is knippen vaak niet nodig. Voor de zekerheid kunt u een goede krabpaal in huis neerzetten. Zo kan uw kat zelf zorgen dat de nagels niet te lang worden.
 
Wanneer u een binnen- of oudere kat heeft en merkt dat een krabpaal niet voldoende helpt, kunnen de nagels toch te lang worden. Dan moeten ze regelmatig geknipt worden.
Doet u dat niet, dan kunnen de nagels ingroeien en uiteindelijk ergere problemen veroorzaken. Bij oudere katten zie je ook vaak dat de hulsjes niet meer goed los komen hierbij heeft de kat hulp nodig en word er om die reden meer gedaan dan alleen knippen.

kat nagels
nagels

Bij de hond spelen vele factoren mee als het gaat om het slijten van nagels. Het verschilt daarom per hond wanneer de nagels te lang zijn en dus geknipt moeten worden. Naast de natuurlijke slijtage en de stand van de voeten zijn er nog een paar andere oorzaken van lange hondennagels te noemen:

Honden zetten bij het lopen en rennen voornamelijk met hun achterpoten af. Hierdoor zullen deze nagels sneller slijten dan de nagels van de voorpoten welke vaak wat langer zullen zijn.

Kleine honden zijn in lichaamsgewicht vaak te licht voor een goede slijtage voor de nagels. Kleine honden zullen dus vaker moeten dan grotere honden.

Door het inzakken van de pezen bij oudere honden, steunen ze vaak meer op het achterste gedeelte van de voet. Hierdoor wijzen de hondennagels wat meer omhoog en raken ze grond niet meer voldoende om te kunnen slijten.

Door ziekte, ouderdom of blessures kan het zijn dat je hond minder beweegt dan anders en de nagels niet voldoende kunnen slijten.

De stand van de voeten speelt hierbij ook een grote rol. Gewoon even knippen daar geloven wij niet in. Er word zorgvuldig gekeken naar de gehele hond.


Gemiddeld moeten nagels om de 3 maanden geknipt worden. Controleer de nagels van uw dier regelmatig. Controleer ook bij actieve buitendieren regelmatig de nagels. Deze kunnen soms ook schade oplopen en dus kwetsbaar zijn.

Hoe weet je of nagels te lang zijn?

Wel of niet te lang is soms een vraagpunt. het is niet altijd even makkelijk

om te zeggen wanneer de nagels te lang zijn bij uw huisdier.

Voor de hond kijken wij naar het volgende. Bij een normale hondenpoot moet je zonder

moeite een velletje papier onder de nagels kunnen schuiven. Kan dit niet, dan zijn de

nagels te lang en moeten ze geknipt worden. Als je jouw hond hoort lopen (de nagels

raken tijdens het lopen de grond) kan dit ook een indicatie zijn dat de nagels te lang zijn

of er een verkeerde stand van de nagels is.​

 

Bij konijnen kan je kijken naar de haargrens van de pootjes, steken de nagels hier uit

of groeien ze krom dan is het tijd om te gaan knippen.

​Bij katten knip je nagels zodra je merkt dat ze te lang worden of dat je ze ziet. Dan zie je bijvoorbeeld je kat op zijn nagels bijten of je hoort ze tegen de grond tikken. Loopt je kat mank, dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn, maar het controleren van de nagellengte is dan een eerste stap.

Hond nagels

Wij knippen dagelijks maar bel wel van te voren!

Nagels knippen vinden de meeste eigenaren vaak een eng klusje, en dat snappen wij best. Daarom bieden wij graag ons ze hulp hierin aan. U kunt eenvoudig met ons een afspraak maken om de nagels te laten knippen. Hierdoor hoeft u niet zelf met de schaar in de weer. Ook leggen wij het graag aan u uit wat wij doen en waar wij naar kijken.

bottom of page