Pet check-up
Wij willen graag dat onze huisdieren gezond blijven, maar wat houdt een gezond dier in en hoe herken je dat het niet goed gaat met uw dier? Twijfelt u of u naar een dierenarts dient te gaan. Wij kunnen u hierbij helpen.
Dierenarts wel of niet?
Sinds begin 2023 zijn wij bezig geweest met wat veranderingen in de winkel. Zo is er een plek gecreëerd waar wij wij u kunnen helpen met uw huisdier. Dit gaat om preventieve zorg en kleine behandelingen. Wij kunnen diverse onderzoeken doen die wij ook in samenwerking met Heel centrum Doorn doen en zelf kunnen en mogen uitvoeren. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld een voedsel allergenen onderzoek (VOA) maar, ook Urine en ontlastingsonderzoeken vallen onder de mogelijkheden. Op deze manier kunnen wij samen bepalen of het direct nodig is om een dierenarts op te zoeken of dat u het nog even kan aankijken. Ook hebben wij natuurlijke pijnstilling en onstekingsremmer die wij kunnen geven bij milde klachten. Amanda is verder zich gaan verdiepen in Fytotherapie en behandeld vanuit deze principe. Let-op wij vervangen geen dierenarts!
Gezondheidscheck
Hoe voer je nou een controle uit en waar moet je nou op letten bij een controle? Hieronder staat stapsgewijs waar u naar kunt kijken bij uw huisdier.​
-
Begin bij het tandvlees. Dit doe je door de bovenlip op te tillen. Het moet er mooi roze uitzien. Is het rood, geel of bleek, dan zijn er tekenen dat er iets niet goed is.
-
Check tegelijkertijd de tanden. Loop de tanden nauwkeurig langs en ga na of je geen tandsteen, beschadigingen of roodheid bij de overgang tussen tand en tandvlees ziet.
-
Door naar de poten. Kijk tussen de nagels of er geen klitten of bijzonderheden te zien zijn. Check ook of er geen beschadigingen aan de nagels of voetkussentjes zitten. De voetzolen mogen namelijk niet heel hard of kapot zijn.
-
De vacht. Ga er met een (vlooien)kammetje doorheen om na te gaan of er geen vuil of vlooien in zitten. Daarbij hoort de vacht vrij te zijn van schilfers.
-
Vervolgens loop je de oren langs. Ze horen niet rood of gezwollen te zijn. Ruik ook even, de oren mogen namelijk niet stinken. Zie je veel oorsmeer, dan kan je dit zelf schoonmaken. Dat doe je met een oorcleaner.
-
Controleer ook de ademhaling. Ademt hij rustig? En maakt zijn ademhaling geen 'gek' geluid? En ademt hij makkelijk of moet hij er moeite voor doen?
-
En tot slot, de neus van je 'natte neus.' Ondanks dat het niet veel zegt over de gezondheid van je hond, kan je 'm beter wel meenemen in je gezondheidscheck. Ga na of 'ie niet droog of gebarsten is. Komt er uitvloeiing uit of zit er vuil in?
Houd je dier op gewicht
Overgewicht is een vervelend probleem voor huisdieren en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld een verhoogde kans op suikerziekte (diabetes mellitus)
Overgewicht is vaak het resultaat van te veel eten en snoepen in combinatie met te weinig beweging. Ook kan een castratie of sterilisatie een oorzaak zijn. De hormoonhuishouding van het dier verandert, waardoor de hond of kat over het algemeen minder actief wordt en dus minder energie nodig heeft. Heel soms is een stofwisselingsstoornis of medicijngebruik de oorzaak van het overgewicht.
Wanneer een hond of kat zwaarder is dan 15% boven zijn ideale gewicht, is er sprake van overgewicht. Wanneer een hond meer dan 30% boven zijn ideale gewicht weegt spreken we van vetzucht, ook wel obesitas genoemd. Bij konijnen en cavia’s is het vaak lastig om overwicht te herkennen.
Heeft u vragen over de gezondheid van uw huisdier en vind u de dierenarts nog niet nodig, dienen de nagels geknipt te worden of heeft u wat problemen met de vachtverzorging. Dan kunt u bij ons langskomen met uw huisdier.
​
Wij kunnen een klein urine/ontlasting onderzoek uitvoeren en een algehele gezondheidscheck doen.
Je para-siet ze niet!
Om je dier te beschermen ziektes is het ook belangrijk om je dier regelmatig te behandelen tegen parasieten. Vlooien, teken en wormen zijn niet alleen vervelend maar kunnen onbehandeld ook veel schade toe richten aan het dier. Daarnaast zijn sommige hiervan ook voor ons een potentieel risico. Wist u dat vrijwel alle puppy's en kittens wormen met zich mee nemen vanuit de moedermelk? Om u dier, uzelf en de omgeving te beschermen is het belangrijk om u dier iedere 3 maanden te ontwormen en regelmatig te ontvlooien.
​
Wilt u graag meer advies over hoe u uw dier kunt beschermen? kom dan gerust langs voor meer advies en tips en vraag 1 van onze collega's voor meer informatie!