top of page
Hondenjas

We zien steeds meer hondeneigenaren kiezen voor een jas voor de hond. Op zich in sommige gevallen een goede ontwikkeling in het welzijn van de hond. Er zijn veel jassen en truien voor honden op de markt, maar niet elk jas past bij iedere hond. Veel honden lopen met een te warme of te koude jas over straat.

Dit kan oververhitting of onderkoeling tot gevolg hebben.

 

Dit wordt helaas vaak te laat opgemerkt. Het aankopen van een jas of

trui is dus niet zo simpel als de meeste mensen denken. 

 

Graag willen wij u daarom uitleggen hoe u dus een geschikt hondentuig kiest.

Waarom een jas.

Sommige mensen vinden een jassen onzin, de hond heeft immers een vacht of een dikke vetlaag. Terwijl er juist ook echt wel een reden zit achter dat een jas. Namelijk de warmte vast houden in het lichaam. Ook kan je lichamelijke problemen opsporen met een thermo grafisch onderzoek, maar dit is niet onze insteek op dit moment. Daarom gaan we u meer vertellen over wel of geen jas. Honden hebben van nature normaal gesproken een vacht die warmte binnenhoudt en de kou buiten. Helaas vanwege alle rassen die gefokt zijn in de jaren heeft dit ook parten gespeeld op de vacht structuren en dikte van de huid. Hierdoor kan je soms van buiten niet meer zien of de hond wel of geen jas nodig heeft. De mens is gauw geneigd te zeggen mijn hond heeft een korte vacht dus heeft een jas nodig en bij honden met lang haar die hebben geen jas nodig hebben haar zat. In de praktijk hebben wij dit onderzocht en hebben we kortharen (naakthonden) gezien die geen jas nodig hebben en honden (keeshond) die wel een jas nodig bleek te hebben. Schijn bedriegt en daarom gaan wij u een handje helpen!

Hieronder hebben we 2 honden allebei korthaar, waarvan 1 wel een jas nodig heeft en de ander geen jas. 

Herdershond jas
thermo grafisch beeld

Wel een jas

Dit is een Mechelse herder van 10 jaar oud. Mechelse herders staan bekend om sterke honden met een dubbele vacht. Een wollige ondervacht en een ruwe boven vacht. Wat goed beschermd tegen de kou. 

Waarom heeft deze hond dan wel een jas nodig. Deze hond heeft wat onzichtbaars wat je met het blote oog niet kan zien namelijk 2 hernia's in zijn rug en zware artrose in zijn lijf. Daardoor kleurt zijn lichaam richting oranje rood en zelf wit.  Ons advies is bij deze hond met regen een regenjas aan, wat er voor zorgt dat hij al meer warmte binnenhoudt en zodra het kouder wordt een vervolg check om de dikte van de jas te controleren en eventueel aan te passen.

Geen jas

Dit is een Shih tzu die half lang geschoren is. 

Zoals je op deze foto kan zien kleurt alles groen, geel en een klein beetje rood. Het rood wat rond de kop zit is heel normaal en hier hoef je geen zorgen om te maken. Ondanks hij geschoren is, heeft hij dus nog geen jas nodig. Zijn ondervacht is in takt gehouden.

Thermo grafisch beeld hond

Aandachtspunten bij het maken van de scan

Een belangrijk aspect naast de juiste jas is ook dat deze optimale bewegingsvrijheid biedt.

Dit betekent dat de jas geen belemmering mag geven in de beweging van de hond.

Probleemgebieden liggen vaak in de oksel, bij het schoudergewricht, borstbeen en hals regio. Daarnaast is het net zoals uw favoriete spijkerbroek, heeft elke jas en elk merk zijn eigen pasvorm. Houdt hier dus rekening mee met het kiezen van een tuig. 

Hieronder nog wat belangrijke punten als u bij ons een jas komt passen.

  1. De hond dient in rust bij ons te komen of minimaal 5 min te wachten om af te koelen na een korte wandeling.

  2. Kom het liefst met de auto of met de hond in een fietsmand of fietskar.

  3. Mocht u hond een voedselallergie hebben, neemt u dan wat snoepjes mee om hem af te leiden voor een beter scan resultaat.

  4. Na de scan kunt u gerust een kijkje nemen in ons assortiment van de jassen.

Het scannen is gratis !

Wilt u zeker zijn dat de scan mogelijk is, maakt u dan gerust een afspraak via
023-5250930

bottom of page